Artist Statement & CV

Nicole Schyns is een Duitse beeldend kunstenares woonachtig in Nederland. Met haar abstracte, duurzame schilderijen en collages vangt Nicole herrineringen aan een plek, persoon of gebeurtenis. 

​In haar collages verwerkt Nicole veelal natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld bladeren en andere gedroogde planten en bloemen. Vaak verandert zij hierbij de oorspronkelijke vorm van het materiaal als kritische reflectie op wat de mens zo vaak geneigd is om te doen: de natuur naar zijn wensen en behoeften vormen.

​Het veranderen van de oorspronkelijke vorm speelt ook in haar schilderwerk een rol. Nicole verzamelt stenen en grond om deze vervolgens tot verf te verwerken. Op die manier kunnen de ware kleuren van een plek tevoorschijn worden gehaald.

Abstractie, minimalisme, transparantie en gelaagdheid zijn visuele aspecten en onderwerpen die Nicole erg boeien en die je terug zult vinden in haar werk.

Vaak begint een collage met een 'graphite rubbing'. Met een grafiet-staaf in haar hand neemt Nicole als het ware een afdruk van de plek waar zij zich bevindt. Zo komt de textuur tevoorschijn van bijvoorbeeld stenen grond, muren of het schors van een boom.

Tijdens haar wandelingen let Nicole heel bewust op de planten om haar heen en verzamelt zij materiaal. Vervolgens worden de takken, bladeren en bloemen gedroogd in haar plantenpers.

Dan begint het spel met de elementen om tot een bevredigend en betekenisvol resultaat te komen. Het kleurenpalet moet kloppen, de compositie, de balans, het gevoel ...

 

Als alles op zijn plek is, pakt Nicole naald een draad. Zij probeert zo min mogelijk te lijmen.

De draad die door de elementen heen prikt, of ze omsluit, weerspiegelt de kwetsbaarheid van de natuur en rond het werk af. Tevens zorgen de draden voor een verrassend lijnenspel dat de gehele compositie met elkaar in verbinding brengt.

The world is a gift.

Let's be grateful and handle it with care.

We zijn gemaakt om in nauw contact met de natuur te leven in plaats van er alleen af ​​en toe op bezoek te gaan. De meeste van onze dagen brengen we door met het verplaatsen van de ene doos (huis) naar de andere doos (auto) om naar de volgende doos (kantoor) te gaan om geld verdienen voor al onze dozen.

 

Met mijn kunst hoop ik mensen weer in contact te brengen met hun innerlijke waardes en behoeftes. Ik hoop dat ik ze door mijn kunst even kan laten stoppen om te reflecteren op wat voor hen nou echt belangrijk is en waardoor zij gelukkig worden.

 

 

We zijn gemaakt om te wind te voelen, de grond en de bomen aan te raken, de zoete geur van bloemen te ruiken en euforisch te worden over de smaak van iets dat we zelf hebben geplant.

Al het gemak van de huidige wereld leidt tot verlies van natuurlijke vaardigheden en kennis. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op mijn wasmachine en vaatwasser. Echter komt het feit dat we alles wat we nodig hebben direct kunnen kopen en over machines, winkels en producten beschikken die al onze behoeftes meteen kunnen oplossen, niet zonder kosten. Het onderdrukt onze bekwame, inventieve en creatieve aard en resulteert in het gevoel afhankelijk en gevangen te zijn. Het maakt ons ongeduldig, gehaast, ongelukkig en uiteindelijk uitgebrand. Vaak leidt dit helaas tot een slechte (mentale) gezondheid. 

 

Laten we daar verandering in brengen.

Laten we weer verbonden raken met wat het betekent om een (tevreden) mens te zijn en verbondenheid voelen met de natuur buiten en binnen onszelf.

De wereld is een kado, net als je leven.

Laten we dankbaar zijn, er behoedzaam mee omgaan en het vieren door af en toe

stil te staan.

Prijzen , Subsidies & Publicaties

2020

subsidie van de gemeente Hengelo voor project 'Pigmenten Van Hengelo'

2019

publicatie op interieur blog Tintje Lichter

2017

3rd plaats 'Remix Natuurbeelden' voor shortfilm 'Tempestas'

2014

publicatie in het  ArtEZ Finals Magazine

2012

op de cover van de ArtEZ study guide 2012/2013

Tentoonstellingen

2019

'Stadsherberg', Stadshuis te Enschede

2019

'Mail Art - International Women's Day', Stork Paviljoen, Hengelo

2016

'Dark Matter', University Of Twente, Enschede

2014

ArtEZ Finals Exhibition, Enschede

2013

'1000 Photos Amsterdam', Melkweg Gallerie, Amsterdam

Educatie 

2013

fotografie assistent bij Studio Arjan Benning, Amsterdam

2013

AKI minor studie  'The Movement Image', Enschede

2010 - 2014

AKI ArtEZ Academy of Art & Design,  Bachelor's Degree in Crossmedia Design, Enschede

 © 2020 Nicole Schyns Studio - Hengelo (OV). Duurzame Abstracte Kunst.

              Ondersteunt Milieugerichte Goede Doelen en Wetenschappelijk Onderzoek.

              Contact: n.j.schyns@gmail.com

  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest